Bulut bilişim hızla gelişen bir alandır ve bulut tabanlı uygulamaların tasarımı son olarak teknolojilerle ahenk sağlamak için devamlı olarak değişmektedir. Bu makalede, bulut bilişim tasarımındaki birtakım temel trendlere ve bunların uygulamaları oluşturma ve dağıtma şeklimizi iyi mi etkilediğine bakacağız.
Bulut bilişim tasarımındaki en mühim trendlerden biri mikro hizmet mimarisine doğru gidiştir. Mikro hizmet mimarisi, uygulamaları bir ağ üstünden birbirleriyle komünikasyon kuran minik, bağımsız hizmetlerden oluşan bir koleksiyon olarak oluşturmanın bir yoludur. Bu yaklaşımın, artan ölçeklenebilirlik, elastikiyet ve dayanıklılık benzer biçimde geleneksel monolitik mimarilere gore bir takım pozitif yanları vardır.
Bulut bilişim tasarımındaki bir öteki mühim trend, kapsayıcıların artan kullanımıdır. Kapsayıcılar, Docker’ı destekleyen herhangi bir platformda çalıştırılabilen hafifçe, kendi haline yeten yazılım birimleridir. Bu, uygulamaları birden fazla bulut ve firma içi ortama dağıtmayı kolaylaştırır.
En son, suni zekanın (AI) ve makine öğreniminin (ML) yükselişi de bulut bilişim tasarımında büyük bir etkiye haiz. AI ve ML, görevleri otomatikleştirmek, performansı iyileştirmek ve yeni içgörüler kurmak için kullanılıyor. Bu, AI ve ML tarafınca desteklenen yeni bulut tabanlı uygulamaların geliştirilmesine yol açıyor.
Bunlar, bulut bilişim tasarımında şu anda ortaya çıkan temel trendlerden bir tek birkaçı. Bulut bilişim sektörü büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe, gelecek yıllarda daha da yenilikçi ve devrim yaratan tasavvur yaklaşımları görmeyi bekleyebiliriz.
Bulut Bilişim | Tasarım Evrimi |
---|---|
Bulut Bilişime | Bulut bilişim, yapılandırılabilir data muamele kaynaklarının (sözgelişi ağlar, sunucular, depolama, uygulamalar ve hizmetler) paylaşılan bir havuzuna her yerde, basit ve istek üstüne ağ erişimini elde eden bir modeldir; bu kaynaklar, asgari idare çabası yahut servis sağlayıcı etkileşimiyle hızla sağlanabilir ve ölçeklenebilir. |
Bulut Bilişimin Yararları | Bulut bilişimin kullanımının birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Maliyet tasarrufu: Bulut bilişim, işletmelerin donanım, yazılım ve BT çalışanı için para tasarrufu yapmasına destek olabilir. |
Bulut Bilişimin Türleri | Bulut bilişimin üç ana türü vardır:
Genel bulut: Genel bulut, üçüncü taraf bir sağlayıcı tarafınca sunulan ve web üstünden erişilebilen bir bulut bilişim hizmetidir. |
Doğru Bulut Sağlayıcısını Iyi mi Seçersiniz | Bir bulut sağlayıcısı seçerken göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan bir takım unsur vardır, bunlar şunlardır:
Maliyet: Bulut bilişimin maliyeti bir sağlayıcıdan diğerine mühim seviyede değişebilir. |
II. Bulut Bilişimin Yararları
Bulut bilişim, her ölçekteki işletmeye aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle fazlaca sayıda avantaj sunar:
- Maliyet tasarrufu
- Ölçeklenebilirlik
- Güvenilirlik
- Emniyet
- Erişilebilirlik
Bulut bilişim, işletmelerin donanım, yazılım ve BT çalışanı için para tasarrufu yapmasına destek olabilir. Ek olarak işletmelerin operasyonlarını gerekseme duydukları halde ölçeklendirmelerine destek olabilir ve verileri için daha emin ve emniyetli bir ortam sağlayabilir. Bulut bilişim ek olarak web bağlantısı olan her yerden erişilebilir olduğu için, uzaktan çalışanlara yahut küresel bir iş gücüne haiz işletmeler için mükemmel bir seçenektir.
Bulut bilişimin işletmelere iyi mi yarar sağlayabileceğine dair birtakım hususi örnekler şunlardır:
- Minik bir işletme, internet sayfasını ve uygulamalarını barındırmak için bulut bilişimini kullanabilir; bu da kendi sunucularını satın alma ve bakım maliyetinden tutum sağlayabilir.
- Büyük bir işletme, yeni donanım yahut yazılıma yatırım yapmak zorunda kalmadan, gerekseme duyduğunda operasyonlarını ölçeklendirmek için bulut bilişimini kullanabilir.
- Bir esenlik kuruluşu, hasta verilerini depolamak ve korumak için bulut bilişimini kullanabilir; bu da hasta kayıtlarının güvenliğini artırmaya destek olabilir.
- Bir finansal hizmetler firması, bulut bilişimini kullanarak müşterilerine dünyanın her yerinden hesaplarına erişim sağlayabilir, bu da satın alan hizmetlerini ve memnuniyetini artırabilir.
Bulut bilişim, her ölçekteki işletmenin operasyonlarını iyileştirmesine ve hedeflerine ulaşmasına destek olabilecek kuvvetli bir araçtır. İşletmeler bulut bilişimin faydalarını anlayarak bulut bilişimin kendileri için doğru olup olmadığına dair bilgili kararlar alabilirler.
III. Bulut Bilişimin Türleri
Bulut bilişimin üç ana türü vardır:
-
Genel bulut
-
Hususi bulut
-
Hibrit bulut
Bulut bilişimin her türünün kendine has avantajları ve dezavantajları vardır.
Genel bulut, altyapının üçüncü taraf bir sağlayıcı tarafınca sahiplenildiği ve işletildiği ve İnternet üstünden kamuya aleni hale getirilmiş olduğu bir bulut bilişim türüdür.
Hususi bulut, altyapısının onu kullanan kurum tarafınca sahiplenildiği ve işletildiği bir bulut bilişim türüdür.
Hibrit bulut, genel ve hususi bulutların özelliklerini birleştiren bir bulut bilişim türüdür.
Sizin için doğru bulut bilişim türü, hususi gerekseme ve gereksinimlerinize bağlıdır.
IV. Doğru Bulut Sağlayıcısını Iyi mi Seçersiniz?
Bir bulut sağlayıcısı seçerken göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan bir takım unsur vardır, bunlar şunlardır:
- İhtiyacınız olan bulut hizmeti türü (IaaS, PaaS yahut SaaS)
- Kuruluşunuzun büyüklüğü ve beklenen gelişme oranınız
- Bütçeniz
- Kuruluşunuzun emniyet ve uyumluluk ihtiyaçları
- İhtiyacınız olan yardımcı seviyesi
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- En popüler bulut sağlayıcıları Amazon Internet Services (AWS), Microsoft Azure ve Google Cloud Platform’dur. Bu sağlayıcılar geniş bir yelpazede hizmet sunar ve köklüdür. Sadece, her kurum için en iyi seçim olmayabilirler.
- Ek olarak daha uzmanlaşmış hizmetler yahut daha iyi fiyatlandırma sunan bir takım daha minik bulut sağlayıcısı da vardır. Bu sağlayıcılar, muayyen gereksinimleri olan kuruluşlar için iyi bir seçenek olabilir.
- Karar vermeden ilkin araştırmanızı yapmanız ve değişik bulut sağlayıcılarını karşılaştırmanız önemlidir. Sunulan özellikler ve hizmetler, fiyatlandırma, emniyet ve uyumluluk ve yardımcı seviyesi benzer biçimde faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.
Bir bulut sağlayıcısı seçtikten sonrasında uygulamalarınızı ve verilerinizi buluta taşımaya başlayabilirsiniz. Bu süreç kompleks olabilir, bu yüzden bir planınızın olması önemlidir. Ek olarak, taşımanızı desteklemek için doğru kaynaklara ve uzmanlığa haiz olduğunuzdan güvenilir olmalısınız.
Bulut bilişim, BT altyapınızın ölçeklenebilirliğini, esnekliğini ve maliyet etkinliğini artırmanın mükemmel bir yolu olabilir. Sadece, doğru bulut sağlayıcısını kura çekmek ve uygulamalarınızı ve verilerinizi taşımak için bir planınız olması önemlidir.
V. Bulut Bilişimde Emniyet
Bulut bilişim güvenliği her ölçekteki işletme için tehlikeli sonuç bir mevzudur. Bulut birçok yarar sunar, sadece hem de işletmelerin bilincinde olması ve ele almaya hazır olması ihtiyaç duyulan yeni emniyet riskleri de getirir.
İşletmelerin bulutu kullanırken bilincinde olması ihtiyaç duyulan bir takım değişik emniyet tehdidi bulunmaktadır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Veri ihlalleri
- DDoS saldırıları
- Fena amaçlı yazılım ve fidye yazılımı
- Hüviyet hırsızlığı
- Veri kaybı
İşletmelerin kendilerini bu tehditlerden korumak için bulut dağıtımlarını garanti dibine almak için bir takım yürümesi icap eder. Bu adımlar şunları ihtiva eder:
- Kuvvetli emniyet politikaları ve prosedürlerinin uygulanması
- Kuvvetli hüviyet doğrulama ve erişim denetim önlemlerinin kullanılması
- Verileri hareket halindeyken ve hareketsizken şifreleme
- Verileri tertipli olarak yedekleme
- Bulut ortamının şüpheli etkinlikler açısından izlenmesi
İşletmeler bu adımları atarak bulut bilişimle ilişkili emniyet risklerinden kendilerini koruyabilir ve verilerinin güvende olduğu için güvenilir olabilirler.
VI. Bulut Bilişimin Maliyeti
Bulut bilişimin maliyeti, kullandığınız bulut hizmetinin türüne, gerekseme duyduğunuz kaynak miktarına ve sözleşmenizin uzunluğuna bağlı olarak değişebilir.
Bulut bilişimin maliyetini etkileyebilecek faktörlerden bazıları şunlardır:
- Kullandığınız bulut hizmetinin türü.
- İhtiyacınız olan kaynak miktarı.
- Sözleşmenizin uzunluğu.
- Verilerinizin saklandığı bölge.
- İhtiyacınız olan özellikler ve hizmetler.
Örnek olarak, temel bir bulut depolama hizmeti fazlaca müsait fiyatlı olabilirken, bütün özelliklere haiz, tam yönetimli bir bulut platformu fazlaca pahalı olabilir.
Karar vermeden ilkin bulut bilişimin maliyetlerini ve faydalarını tartmak önemlidir. Neye ihtiyacınız olduğu için güvenilir değilseniz, devamlı minik bir bütçeyle başlayabilir ve gerekseme duyduğunuzda ölçeklendirebilirsiniz.
Bulut bilişimin maliyetini tahmin etmenize destek olabilecek birtakım kaynaklar şunlardır:
VII. Bulut Bilişime Geçiş
Buluta geçiş, bir organizasyonun BT altyapısını firma içi veri merkezlerinden bir bulut bilişim platformuna nakliyat sürecidir. Buluta geçişin maliyet tasarrufu, ölçeklenebilirlik ve gelişmiş emniyet benzer biçimde birçok faydası vardır. Sadece, veri geçişi, emniyet ve uyumluluk benzer biçimde dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım zorluklar da vardır.
Buluta geçiş yapmış olup yapmama sonucu kompleks bir karardır ve her insana uyan tek bir çözüm yoktur. Her kurum, karar vermeden ilkin kendi benzersiz gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını değerlendirmelidir.
Buluta geçiş yapmayı düşünüyorsanız, hazırlanmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Evvela, mevcut BT ortamınızı değerlendirmeniz ve geçiş yapmanız ihtiyaç duyulan uygulamaları ve verileri belirlemeniz icap eder. Ek olarak geçiş için bütçenizi ve vakit çizelgenizi belirlemeniz icap eder.
Bir planınız olduğunda, geçiş sürecine başlayabilirsiniz. Bu süreç kompleks ve vakit alıcı olabilir, sadece zamanınızı ayırıp doğru halde yapmanız önemlidir. Periyodu aceleye getirirseniz, uzun solukta size vakit ve para kaybettirebilecek sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Buluta geçiş için birtakım ipuçları:
- Bir pilot proje ile başlayın. Bu, geçiş periyodunu kontrol etmenize ve ele katılması ihtiyaç duyulan sorunları belirlemenize imkan tanır.
- Göçünüzü dikkatlice planlayın. Vakit çizelgesi, bütçe ve göç etmeniz ihtiyaç duyulan uygulamaların ve verilerin listesini içeren detaylı bir plan oluşturun.
- Bir göç aracı kullanın. Göç periyodunu otomatikleştirmenize destek olabilecek bir takım çalgı mevcuttur.
- Göçünüzü kontrol edin. Göçü tamamladıktan sonrasında, uygulamalarınızı ve verilerinizi bulutta muntazam çalıştıklarından güvenilir olmak için kontrol edin.
- Göçünüzü izleyin. Uygulamalarınızı ve verilerinizi buluta taşıdıktan sonrasında, her şeyin muntazam çalıştığından güvenilir olmak için dönemi izlemeye devam edin.
Buluta geçiş kompleks ve sıkıntılı bir süreç olabilir, sadece hem de fazlaca ödüllendirici de olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek geçişinizin başarıya ulaşmış olmasını sağlayabilirsiniz.
Bulut Bilişimin Zorlukları
Bulut bilişimin, işletmelerin benimsemeden ilkin bilincinde olması ihtiyaç duyulan bir takım zorluğu vardır. Bu zorluklar şunlardır:
- Emniyet: Bulut bilişim, genel bir ağ olan internete dayanır. Bu, bulutta depolanan verilerin saldırıya aleni olduğu anlama gelir. İşletmelerin, şifreleme ve erişim kontrolü benzer biçimde verileri korumak için adımlar atması icap eder.
- Uyumluluk: Bulut bilişim sağlayıcıları, Sarbanes-Oxley Yasası ve Sıhhat Sigortası Taşınabilirliği ve Repertuvar Yasası (HIPAA) benzer biçimde muhtelif düzenlemelere uymalıdır. İşletmelerin bulut sağlayıcılarının bütün geçerli düzenlemelere ahenkli olduğu için güvenilir olmaları icap eder.
- Performans: Ağ tıkalıysa yahut bulut sağlayıcının altyapısı aşırı yüklenmişse bulut bilişim yavaş olabilir. İşletmelerin bulut uygulamalarını desteklemek için kafi bant genişliğine haiz olduklarından güvenilir olmaları icap eder.
- Güvenilirlik: Bulut bilişim paylaşılan bir kaynaktır, bu yüzden devamlı ödenti olasılığı vardır. İşletmelerin kesintiyle başa çıkmak için bir planlarının olduğu için güvenilir olmaları icap eder.
- Maliyet: Bulut bilişim pahalı olabilir, bilhassa fazlaca fazla depolama yahut muamele gücüne gerekseme duyan işletmeler için. İşletmelerin paralarının karşılığında en iyi kıymeti aldıklarından güvenilir olmaları icap eder.
Bu zorluklara karşın, bulut bilişim işletmeler için kıymetli bir çalgı olabilir. Bulut bilişimin zorluklarını anlayarak, işletmeler risklerini azaltabilir ve bu değişen teknolojinin faydalarını elde edebilir.
IX. Bulut Bilişimin Geleceği
Bulut bilişimin geleceği parlak. Bulut bilişim, her ölçekteki işletmenin BT altyapılarını buluta taşımanın faydalarını ayrım etmesiyle giderek daha popüler hale geliyor. Bulut bilişim, uygulamaları ve verileri barındırmanın müsait maliyetli, ölçeklenebilir ve güvenilir bir yoludur. Ek olarak elastikiyet, çeviklik ve yenilik açısından bir takım yarar sunar.
Bulut bilişim gelişmeye devam ettikçe, bir takım yeni trendin ortaya çıkmasını bekleyebiliriz. Bu trendler şunları ihtiva eder:
- Hibrit ve çoklu bulut mimarilerinin büyümesi
- Bulut bilişimde suni zeka (YZ) ve makine öğreniminin (MÖ) kullanımının artması
- Edge bilişimin yükselişi
- Bulut bilişimde güvenliğin artan önemi
Bu trendler bulut bilişimin büyümesini sağlıyor ve her ölçekteki işletme için daha kuvvetli ve fazlaca yönlü bir platform haline gelmesine destek oluyor.
Bulut bilişimin geleceğini anlayarak, işletmeler sunmuş olduğu avantajlardan istifade etmek için daha iyi hazırlanabilir. Ek olarak, bulut bilişimi kendi müesseselerinde en iyi halde iyi mi uygulayacakları hikayesinde bilgili kararlar alabilirler.
S: Bulut bilişim nelerdir?
A: Bulut bilişim, paylaşılan bir yapılandırılabilir data muamele kaynakları havuzuna (sözgelişi ağlar, sunucular, depolama, uygulamalar ve hizmetler) her yerde, basit ve istek üstüne ağ erişimi elde eden bir modeldir; bu kaynaklar, asgari idare çabası yahut servis sağlayıcı etkileşimiyle hızla sağlanabilir ve özgür bırakılabilir.
S: Bulut bilişimin yararları nedir?
A: Bulut bilişimin yararları şunlardır:
- Azaltılmış maliyetler
- Arttırılmış ölçeklenebilirlik
- Geliştirilmiş emniyet
- Gelişmiş elastikiyet
- Süratli yenilik
S: Bulut bilişimin türleri nedir?
A: Bulut bilişimin üç ana türü vardır:
- Genel bulut
- Hususi bulut
- Hibrit bulut
S: Doğru bulut sağlayıcısını iyi mi seçerim?
A: Bir bulut sağlayıcısı seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız:
- İhtiyaçlarınız
- Bütçeniz
- Emniyet gereksinimleriniz
- Uyumluluk gereksinimleriniz
0 Yorum