Antet | Özellikler |
---|---|
Beslenme |
|
Rahatlık |
|
Yemek |
|
Sıhhat |
|
Rejim |
|
II. Beslenme Nelerdir?
Beslenme, vücudunuzun muntazam emek vermesi için yemekleri alıp kullanma sürecidir. Yemeklerden gelen besinlerin sindirimi, emilimi ve metabolizmasını ihtiva eder. Bu besinler vücudunuza enerji sağlar, dokuları oluşturur ve onarır ve vücut fonksiyonlarını düzenler.
Vücudunuzun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu altı temel gıda vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su. Karbonhidratlar vücudunuzun ana enerji deposudur, proteinler dokuların inşası ve onarımı için gereklidir, yağlar enerji depolaması ve hücre zarları için gereklidir, vitaminler ve mineraller muhtelif vücut fonksiyonları için gereklidir ve su bütün vücut süreçleri için gereklidir.
Vücudunuza gereksinim duyduğu gıdaları elde eden sıhhatli bir rejim yiyecek, iyi sağlığı korumak ve rahatsızlıkları önlemek için önemlidir. Sıhhatli bir rejim, muhtelif meyve, sebze ve tam tahılların yanı sıra yağsız protein ve azca yağlı süt ürünleri ihtiva eder.
III. Beslenmenin Değişik Türleri
Her biri kendine has yararları olan birçok değişik beslenme türü vardır. En yaygın beslenme türlerinden bazıları şunlardır:
-
Kalori
-
Makrobesinler
-
Mikro besinler
-
su
-
Lif
Her beslenme türü genel sağlığımız ve refahımızda mühim bir rol oynar. Sözgelişi, kaloriler bizlere enerji sağlar, makro besinler vücudumuzu inşa etmemize ve onarmamıza destek sağlar, mikro besinler sıhhatli kalmamıza destek sağlar ve su susuz kalmamamızı sağlar.
Sıhhatli bir gövde ve zihne haiz olmak için bütün bu değişik gıda türlerini içeren dengeli bir beslenme düzenine haiz olmak önemlidir.
IV. Beslenmenin Önemi
Beslenme, genel sağlığımız ve refahımız için eğer olmazsa olmazdır. İşlev görmek için gereksinim duyduğumuz enerjiyi sağlar, büyümemize ve gelişmemize destek sağlar ve bizi hastalıklardan korur. Sıhhatli bir rejim, sıhhatli bir kiloyu korumamıza, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskimizi azaltmamıza ve ruh halimizi ve bilişsel işlevimizi iyileştirmemize destek olabilir.
Sağlığımız için vazgeçilmez olan temel gıdalardan bazıları şunlardır:
- Karbonhidratlar
- Proteinler
- Yağlar
- Vitaminler
- Mineraller
Sıhhatli kalmak için ihtiyacımız olan gıdaları alabilmek adına bu gıda gruplarının her birinden muhtelif besinler tüketmemiz gerekiyor.
Beslenmenin önemi ile alakalı daha çok informasyon edinmek için lütfen aşağıdaki internet sayfalarını ziyaret edin:
Sıhhatli Bir Rejim Iyi mi Yapılır
Sıhhatli bir rejim, vücuda muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları elde eden bir rejimdir. Bu besinler karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineralleri ihtiva eder. Sıhhatli bir rejim ek olarak bol bol meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder.
Sıhhatli bir rejim yapmak genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmeye destek olabilir. Kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türleri şeklinde kronik rahatsızlık riskinizi azaltmaya destek olabilir. Ek olarak sıhhatli bir kiloyu korumanıza ve ruh halinizi iyileştirmenize destek olabilir.
Sıhhatli bir rejim yapmanın birçok değişik yolu vardır. Mühim olan, keyif aldığınız ve hayat karakterinize uyan bir yeme şekli bulmaktır. Sıhhatli bir rejim için birtakım ipuçları şunlardır:
- Meyve ve sebzeleri her öğününüzün bir parçası haline getirin.
- Rafine tahıllar yerine tam tahılları tercih edin.
- Doymuş ve trans yağlar şeklinde sağlıksız yağları sınırlayın.
- Balık, tavuk ve fasulye şeklinde yağsız protein kaynaklarını tercih edin.
- İlave şekeri sınırlayın.
- Bolca su için.
Diyetinizde değişim meydana getirmeye çalışıyorsanız, kademeli değişimler yapmak ve sabırlı olmak önemlidir. Yeni bir yeme biçimine alışmak birazcık vakit alabilir, sadece yararları buna kıymet.
VI. Yaygın Beslenme Hataları
İşte insanların meydana getirdiği yaygın beslenme hatalarından bazıları:
- Kafi meyve ve sebze yememek
- Oldukca fazla işlenmiş besin tüketmek
- Kafi protein alamamak
- Yeterince su içmemek
- Öğün atlamak
- Oldukca fazla abur cubur yiyecek
- Yeterince egzersiz yapmamak
- Aşırı yiyecek yeme
Şayet bu hatalardan herhangi birini yapıyorsanız, genel sağlığınızı iyileştirmek için beslenmenizde ve hayat tarzınızda birtakım değişimler yapmanız önemlidir.
VII. Muayyen Durumlarda Beslenme
Beslenme, muhtelif kronik rahatsızlık ve durumların yönetilmesinde ve hatta önlenmesinde mühim bir rol oynayabilir. Sözgelişi, sıhhatli bir rejim sıhhatli bir kiloyu korumaya, kalp hastalığı, nüzul, tip 2 diyabet ve birtakım kanser türlerinin riskini azaltmaya destek olabilir.
Beslenme müdahaleleri ek olarak aşağıdaki şeklinde muayyen durumların yönetilmesinde de kullanılabilir:
- Kalp hastalığı
- Nüzul
- Tip 2 diyabet
- Birtakım kanser türleri
- Osteoporoz
- Gastrointestinal bozukluklar
- Böbrek hastalığı
- Kronik bitkinlik sendromu
Kronik bir rahatsızlığınız var ise, beslenmenin semptomlarınızı yönetmenize ve genel sağlığınızı iyileştirmenize iyi mi destek olabileceği hikayesinde doktorunuzla konuşun.
Beslenme ve Egzersiz
Beslenme ve egzersiz sıhhatli bir hayat tarzının iki mühim bileşenidir. Bir araya geldiklerinde genel sıhhat ve refahınızı iyileştirmeye, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmaya ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilirler.
Egzersiz kalori yakmaya ve kas yapmaya destek sağlar, bu da metabolizmanızı iyileştirmeye ve aşırı kiloluluk, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi azaltmaya destek olabilir. Ek olarak ruh halinizi, enerji seviyenizi ve uyku kalitenizi de iyileştirebilir.
Beslenme, vücuda muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlar. Meyve, sebze ve tam tahıllar açısından varlıklı sıhhatli bir rejim yiyecek, genel sağlığınızı iyileştirmenize, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilir.
Beslenme ve egzersizi bir araya getirdiğinizde, sıhhat ve zindelik hedeflerinize ulaşmanıza destek olabilecek kuvvetli bir kombinasyon yaratabilirsiniz.
IX. Beslenme ve Kg Kaybı
Beslenme ve kilogram kaybı yakından bağlantılıdır. Sıhhatli bir rejim zayıflamanıza ve sıhhatli bir kiloyu korumanıza destek olabilirken, sağlıksız bir rejim zayıflamanızı ve verdiğiniz kiloyu korumanızı zorlaştırabilir.
Zayıflamanın birçok değişik yolu vardır, sadece en mühim faktörlerden biri sıhhatli bir rejim yapmaktır. Sıhhatli bir rejim bol bol meyve, sebze ve tam tahıl ihtiva eder. Ek olarak yağsız protein ve azca yağlı süt ürünleri ihtiva eder.
Sıhhatli bir rejim uyguladığınızda, vücudunuza muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu gıdaları sağlarsınız. Buna yağ yakmak ve kilogram vermek için gereksinim duyduğunuz besinler de dahildir.
Sıhhatli bir rejim yapmanın yanı sıra kilogram vermek ve verdiğiniz kiloyu korumak için tertipli egzersiz yapmanız da icap eder. Egzersiz kalori yakmaya ve kas yapmaya destek sağlar. Kas, yağdan metabolik olarak daha aktiftir, bu da egzersiz yapmadığınızda bile daha çok kalori yaktığı anlama gelir.
Zayıflamaya çalışıyorsanız, diyetinizde ve hayat tarzınızda kademeli değişimler yapmanız önemlidir. Oldukca fazla şeyi oldukça süratli değiştirmeye çalışmak can sıkan olabilir ve başarısızlığa yol açabilir. Bunun yerine, uzun solukta uygulayabileceğiniz minik değişimler meydana getirmeye odaklanın.
Sıhhatli bir rejim ve tertipli egzersizle kilogram verebilir ve verdiğiniz kiloyu kalıcı olarak koruyabilirsiniz.
S: Kalori ile gıda maddesi arasındaki ayrım nelerdir?
A: Kalori bir enerji birimidir, gıda ise vücuda lüzumlu vitaminleri, mineralleri ve öteki bileşikleri elde eden maddedir.
S: Besinlerin değişik türleri nedir?
A: Altı ana gıda türü vardır: karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su.
S: Gıda eksikliğinin emareleri nedir?
A: Gıda eksikliğinin emareleri, noksan olan muayyen besine bağlı olarak değişebilir. Birtakım yaygın emareler içinde bitkinlik, halsizlik, kilogram kaybı ve saç dökülmesi bulunur.
0 Yorum